Cukiernictwo, podobnie jak każda inna branża spożywcza ma już za sobą kilkaset lat bogatej historii, w trakcie której nastąpił rozwój i ogromne zróżnicowanie tej gałęzi. Przejawem tego rozkwitu są chociażby torty czy ciasta oferowane przez współczesne cukiernie. Poniżej kilka przykładów często spotykanych na Wyspach Brytyjskich.

Tort masłowy

Przyjęcia urodzinowe wielu dzieci, szczególnie w Wielkiej Brytanii obchodzone są w towarzystwie tego deseru, który zwieńczony jest polewami czekoladowymi i tęczowymi posypkami. Żółte ciastka maślane często wymagają dodatkowego ubogacenia masłem i cukrem (w dzisiejszych czasach odbywa się to za pomocą elektrycznego miksera), a następnie dodawania suchych i mokrych składników, ale istnieją również wersje, w których wszystkie składniki są wrzucane do miski i po prostu zmieszane razem.

Ciasto funtowe

Typowy tort angielski. Nazwany w ten sposób, ponieważ jest zrobiony z funta każdego z głównych składników (mąki, masła i cukru), to ciasto nie wyrasta zbyt wysoko podczas pieczenia, a jego tekstura jest bardzo gęsta https://lespin.com.pl/kilka-slow-o-cukiernictwie-w-polsce/. Prezentowana wersja zawiera matchę i kakao w proszku, ale klasyczne przepisy zawierają ekstrakt waniliowy. Warto upiec jedną z tych piękności na bochenku lub patelni Bundt.

Ciasto z czerwonego aksamitu

To prawdziwy faworyt, szczególnie znany na południu. Ciasto z czerwonego aksamitu, wykonane z masła lub oleju, klasycznie pochodzi z połączenia maślanki i proszku kakaowego. Nowoczesne wersje często uzyskują ten odcień, przy zastosowaniu czerwonego barwnika spożywczego lub, w przypadku malinowego aksamitnego ciasta – widocznego na zdjęciu, różowego.

Ciasto marchewkowe

Ten wyśmienity produkt, coraz szerzej rozpoznawalny także w Polsce, który powstaje z sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Dodatkowo wykorzystuje olej jako główny tłuszcz, a nie masło. Dodatek startej marchwi sprawia, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne. Ciasto marchewkowe jest również aromatyzowane ciepłymi przyprawami i polewane bogatym lukrem z serka śmietankowego. Dodatek orzechów sprawia, że ciasto ma smak jedyny w swoim rodzaju.

Ciasto Gąbkowe

To ciasto w kształcie pianki, które nie ma sztucznych zakwasów (proszek do pieczenia lub soda oczyszczona). Obejmuje swoją objętość wyłącznie z ubitych jaj – całych jaj lub po prostu białych. To ciasto dobrze zanurza się w syropie smakowym (spróbuj namoczyć syropem cytrynowym i podawać z kupą twarogu z cytryny), ułożone warstwą bitej śmietany i zmiażdżonych jagód, lub jeśli jest cienkie, zwinięte w świąteczny klasyk, Buche de Kolęda.

Ciasto Genoise

Genoise to biszkopt popularny we Włoszech lub Francji. W tym cieście żółtka jaj, białka i cukier są ubijane razem do uzyskania jednolitego musu. Następnie mąka i olej lub masło są miksowane. Ten rodzaj ciasta biszkoptowego jest bardziej wilgotny i delikatny niż jego biszkoptowy kuzyn.

Ciasto Szyfonowe

Ciasto szyfonowe to połączenie ciasta gąbkowego z plackiem olejowym. Dodatek oleju nadaje mu bogaty smak i aromat, a ubite białka i proszek do pieczenia sprawiają, że jest lekki i wyśmienity.

Lekki tort

Najlżejsze z lekkich, angielskich ciastek jest przygotowywane wyłącznie z ubitych białek, bez dodatku tłuszczu. Zapiekane jest na specjalnej patelni i często jest chłodzone do góry nogami (na patelni), aby zachować przewiewną teksturę. Mnóstwo cukru w anielskim ciastku nadaje mu odpowiednią, delikatną konsystencję.

Ciasto operowe

Historia tego rodzaju ciastek jest nieco zagmatwana https://lespin.com.pl/wlasciwe-mycie-pomieszczen-i-dezynfekcja-urzadzen-w-zakladzie-fryzjerskim/. Wiemy natomiast, że cienkie warstwy ciasta migdałowego nasączonego kawą są umieszczone między kremowym kremem o smaku espresso, słodko-gorzkim czekoladowym ganache i zwieńczone drugim bogatym czekoladowym ganache. Lekkie, ale bogate ciasto, to prawdziwy showstopper.